DRVO

TREŠNJA

Rimski povjesničar i učenjak Plinije Stariji tvrdio je da je divlju trešnju na Apeninski poluotok donio rimski konzul i vojskovođa Lucullus sredinom prvog stoljeća nove ere s pontskih obala Crnog mora.

dolje

trupci od drva divlje trešnje

ČINJENICE

topla crvenkastosmeđa boja 

  • teška

  • izdržljiva

  • idealna za namještaj i podove

  • jednostavna za obradu

  • popularna za stolarije

  • relativno skupa

Krupni plan trešnjine drvene konstrukcije

Ova se tvrdnja dugo smatrala istinitom, no nedavna arheološka istraživanja dokazala su prisutnost sjemenki trešnje u ljudskim naseljima već u ranom brončanom dobu, što nas je dovelo do zaključka da su ljudi vrlo rano shvatili višestruku korist ove plemenite vrste.

Trešnja informativni list

Divlja trešnja doista dolazi iz pontskog kraja, a njeno latinsko ime, Prunus Avium, doslovno znači ptičja trešnja ili ptičji plod. Iz te se etimologije puno toga može zaključiti - barem način na koji je trešnja proširila svoj areal...

Zbog izvanrednih ekoloških i tehničkih svojstava trešnje šumari su joj oduvijek išli u prilog - postoji nepisano pravilo da se trešnjama uvijek osiguravaju uvjeti za rast i razvoj jer one privlače i hrane šumske životinje te tako povećavaju bioraznolikost što poboljšava stabilnost cjelokupne biocenoze.
Drvo trešnje je tvrdo i teško te je kao takvo vrlo cijenjeno za izradu visokokvalitetnih komada namještaja i glazbenih instrumenata, a odlikuje ga crvenkasto smeđa boja i vrlo ugodna tekstura. Danas se od drva trešnje izrađuju kvalitetna furnirana vrata, gazišta, stepenice, zidne i podne obloge te klasični parket.

PROIZVODI

Krupni plan trešnjine drvene konstrukcije

1

PODOVI

Versailles parket

Ukrasni parketi "Versailles" crpe inspiraciju iz parketa u poznatoj francuskoj palači.

VIŠE

2

PLOČE

Višeslojni paneli

Višeslojne ploče od punog drva vrsta su projektirane drvene ploče izrađene lijepljenjem više slojeva masivnog drva, obično 3 ili 5 slojeva.

VIŠE
Kontakt