DRVO

HRAST

Glasoviti hrvatski književnik i šumarski inženjer Josip Kozarac još je 1888. godine zapisao: "Tko je jedanput bio u toj našoj drevnoj šumi, s onim divnim stabarjem, spravnim, čistim i visokim, taj je ne može nikada zaboraviti. Tu se dižu velebni hrastovi sa sivkastom korom, izrovanom ravnim brazdama...“

dolje

bočni krupni plan hrastovih trupaca

ČINJENICE

Atraktivan izgled

  • velike čvrstoće

  • sposoban za visok stres

  • izvrsna otpornost na udarce

  • vrlo otporan na habanje

  • jednostavna za obradu

  • pogodan za stolariju

Krupni plan hrastove drvene konstrukcije

Ponosito se oni redaju jedan do drugoga, a iz cijele im prikaze čitaš, da su orijaši snagom, da prkose buri i munji, da su najjači i najplemenitiji u svom carstvu i plemenu."

Trešnja informativni list

Hrast je suvereni gospodar nizinskih šuma, naša gospodarski najvažnija vrsta i stožerna vrsta cjelokupnog ekosustava. Latinski naziv hrasta lužnjaka je Quercus robur, pa iz naziva možemo iščitati njegove glavne karakteristike - robur se prevodi kao snažan, tvrd, čvrst ili robustan.

Drvo hrasta je tvrdo, žilavo i vrlo izdržljivo te ima širok raspon upotrebe. Koristi se kao građevinsko drvo, od njega se izrađuju željeznički pragovi, grede i razne vrste podnih obloga, stepenica i namještaja.

PROIZVODI

Krupni plan hrastove drvene konstrukcije na neobrađenoj drvenoj ploči

1

PILJENO DRVO

Piljeni hrast

Stoljećima je hrastova piljena građa poznata po svojoj svestranosti i izdržljivosti, što je čini popularnim izborom za širok raspon primjena, od gradnje do izrade namještaja.

Više

2

PODOVI

Masivni pod

Masivni pod je masivni parket većih dimenzija čije ploče mogu doseći duljinu od preko 200 cm.

VIŠE

3

PLOČE

ŠIRINSKI LIJEPLJENE PLOČE

Rubne ploče od punog drva sastoje se od dugih lamela, 4 strane planirane ploče.

VIŠE
Kontakt