ZAŠTO DRVO?

frontalni krupni plan bukovih trupaca

Drvo je održiv i obnovljiv resurs koji se stoljećima koristi kao građevinski materijal. Njegova svestranost i izdržljivost čine ga popularnim izborom za gradnju, namještaj i druge primjene. Osim svojih funkcionalnih svojstava, drvo ima i značajne ekološke prednosti. Za razliku od drugih građevinskih materijala kao što su beton ili čelik, drvo je prirodni spremnik ugljika, što znači da pohranjuje ugljik dok raste.

Drvo ubrzano postaje najvažniji građevinski materijal budućnosti. Kao jedan od najstarijih građevinskih materijala koje čovječanstvo koristi, drvo ima iznimna funkcionalna svojstva, a njegove ekološke dobrobiti posebno su ušle u fokus otkako svijet ulaže napore da smanji udio ugljika u atmosferi i uspori klimatske promjene.

Održivo upravljano, drvo je obnovljivi materijal koji raste kroz čudesan proces fotosinteze:

6CO2 + 12H2O → sunčeva energija → C6H12O6 + 6O2 + 6H2O

uz pomoć sunčeve energije i vode biljka upija ugljični dioksid iz atmosfere i na taj način stvara organsku tvar uz oslobađanje kisika.

Proizvodi od drva sadrže ugljik koji je uklonjen iz zraka uzgojem drveća, što ih čini dugoročnim skladištima ugljika. Upotreba drveta kao građevnog materijala doprinosi borbi protiv efekta staklenika, ne uključuje potrošnju drugih ograničenih resursa te smanjuje potrošnju energije.

Piktogram procesa fotosintezePiktogram staničnog procesa fotosinteze
„Svaki kubni metar drva koji se koristi kao zamjena za druge građevinske materijale smanjuje emisiju CO2 u atmosferu u prosjeku za 1,1 t CO2. Ako se tome doda 0,9 t CO2 prosječno pohranjenih u drvu, svaki kubni metar drva uštedi ukupno 2 t CO2.Na temelju ovih brojki, povećanje postotka drvenih kuća od 10% u Europi proizvelo bi dovoljne uštede CO2 koje bi odgovarale oko 25% smanjenja propisanih Protokolom iz Kyota“.Europanel, Borba protiv klimatskih promjena, 2007.

Povećanje korištenja drva u građevini može smanjiti korištenje drugih građevinskih materijala iz neobnovljivih izvora, što će zauzvrat smanjiti emisije ugljika.

„Zamjena kubnog metra drva drugim građevinskim materijalima (beton, blokovi ili cigla) rezultira značajnom prosječnom uštedom od 0,75 do 1 t CO2.”Međunarodni institut za okoliš i razvoj, Korištenje proizvoda od drva za ublažavanje klimatskih promjena, 2004.

Exportdrvo od svog osnutka snažno promiče korištenje drva, bilo kao građevinskog materijala ili u obliku gotovih drvnih proizvoda. Naša misija je ojačati održivo upravljanje, boriti se protiv klimatskih promjena i uspostaviti nove ekološke standarde.

Kontakt